London 2012 Olympic Velodrome

 

The Project
During the London 2012 Games the Olympic and Paralympic track cycling competition was held in the Velodrome. Team GB dominated the track cycling competition winning seven out of a possible ten gold medals plus one silver and one bronze. The GB Paralympic track cycling team won a total of 15 medals, comprising five golds, seven silver and three bronze.

Work on the velodrome began in 2009 and was completed in February 2011, and was the first Olympic Park venue to be completed. The roof is designed to reflect the geometry of cycling as well as being lightweight and efficient reflecting a bike. There is also a 360-degree concourse level with windows allowing people views of the Olympic Park. The velodrome is energy efficient—rooflights reduce the need for artificial lights, and natural ventilation reduces the need for air condition.

The Challenge
Adopting a BIM was the only way to ensure the programme would be achieved. There was no room for delays that could jeopardise completion ie. No Olympic track cycling!

The Solution
Ibsecad produced a fully coordinated BIM within the timescale, also taking on board the MEP contractor’s prefabrication requirements again to speed up delivery during the installation phase.

The Result
The coordination was a major success given the timeframe to complete the BIM. ISG were quoted “without the BIM coordination process the project could’ve been seriously delayed due to the complexity of the MEP services, Architecture & Structural interfaces”